Skip to content

Izložba „Krugovi kruga“

  „Zavrtite maštu u Krugovima kruga Petrovaradinske tvrđave“

  Programski luk „Dunavsko more“ – Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

  Svečano otvaranje: petak, 5. avgust 2022. godine u 20:22
  Period trajanja: od 5. do 28. avgusta 2022. godine u umetničkim ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi


  Udruženje umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“ ove godine obeležava 70 godina od kada umetnice i umetnici stvaraju u svojim umetničkim ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovaj veliki jubilej „Likovni krug“ obeležava sa dve velike izložbe koje će biti otvorene  u petak, 5. avgusta 2022. godine na platou Petrovaradinske tvrđave: prva je izložba „Krugovi kruga“ u okviru programskog luka „Dunavsko more“ Evropske prestonice kulture na kojoj će biti predstavljeno 23 umetnika i umetnice, a druga je 26. Godišnja izložba umetnika i umetnica koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi i na kojoj će biti predstavljeno 55 umetnika i umetnica.

  Katalog „Krugovi kruga“ je na engleskom jeziku kako bismo se što reprezentativnije predstavili brojnim posetocima našeg grada u godini kada obeležavamo tako značajan jubilej koji ovu umetničku koloniju koja u kontinuitetu radi već sedam decenija čini jedinstvenom u svetu.

  U periodu trajanja izložbe „Krugovi kruga“, od 5. do 28. avgusta, u 18 ateljea biće predstavljena umetnost 23 umetnice i umetnika koji stvaraju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

  Novi Sad ima nešto što nema ni jedan drugi grad u Evropi! Već 70 godina postoji, u kontinuitetu, najveća svetska kolonija umetnica i umetnika. U 88 umetničkih ateljea, tokom sedam decenija, stvaralo je više od 500 umetnica i umetnika ostavljajući gradu umetničko blago neprocenljive vrednosti. Ove godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, u programskom luku „Dunavsko more“, prikazaće bogatu umetničku ponudu umetnica i umetnika: moda, scenografija, kostimografija, ulja na platnu, umetnički objekti kombinovane tehnike, skulpture, fotografije, grafički dizajn, video radovi, mozaik… sve to će publika moći da vidi na jednom mestu, na Petrovaradinskoj tvrđavi u jedinstvenim umetničkim ateljeima. Ono što je najvrednije, moći će od samih umetnika da čuju o procesu stvaranja umetničkih dela i da osete atmosferu kreativnosti koja jedina vlada već 70 godina na jednoj od najlepših tvrđava na Dunavu.

  VODIČ KROZ IZLOŽBE

  Svaki umetnički prostor – atelje će u periodu trajanja izložbe biti označen jer će na ulaznim vratima biti tabla sa natpisom: KRUGOVI KRUGA – otvoreni ateljei, Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

  Još pre nego što se popnete na Petrovaradinsku tvrđavu, u Gradiću u Petrovaradinu, u Beogradskoj br. 2, čeka vas otvoreni umetnički atelje Radula Boškovića gde će vam umetnik lično 6, 12. i 13. avgusta, od 10 do 18 časova predstaviti akrilike na platnu koje likovni kritičar Danilo Vuksanović naziva „slikarske klepsidre“ Radula Boškovića.

  U Galeriji ITD, Duga kasarna, Pekara 1, a to je prostor na koji se naiđe čim se stepenicama popnete do Petrovaradinske tvrđave, u kojem stvara grafički dizajner Branislav Radošević, publika će moći da vidi njegovu autorsku izložbu slika rađenih kombinovanom tehnikom iz ciklusa „Srpska Atina između dva veka“. Galerija je otvorena svakog dana od 11 do 19 časova. I to nije sve, jer u Galeriji ITD stvara i umetnica Gordana Avdić koja će se predstaviti svojom samostalnom izložbom mozaika „Kamen na steni“, 6, 7. i 8. avgusta, a upriličiće i za javnost otvorenu radionicu za izradu mozaika.

  Kada odatle krenete duž bedema, a upravo taj deo tvrđave se zove Duga kasarna,  od čuvenog sata koji jedini pokazuje „novosadsko“ vreme, gde mala skazaljka pokazuje minute a velika sate kako bi mornari sa Dunavskog mora iz daleka videli prvo koliko je sati, naićiće te na Atelje br. 8 i tu možete zaviriti u svet filma i pozorišta iz ugla scenografije koju stvara umetnica Valentina Božović. Dana 9, 10. i 11. avgusta, od 14 do 22 sata, umetnica će pred publikom planirati i stvarati likovne i tehničke skice za film, a biće izložene skice i printovi kadrova iz filmova na kojima je radila, kao i skice i fotografije za predstave za koje je bila angažovana kao scenograf.

  Takođe, ispred Ateljea br. 8 će umetnik Zoran Babin, 6. i 7. avgusta, od 10 do 18 časova, predstaviti izbor svojih grafika iz ciklusa „Srpski dinar kroz istoriju“, kao i sliku „Drvo“ i Omaž sliku posvećenu Slobodanu Bati Nedeljkoviću.

  U Ateljeu br. 9 Duge kasarne, čeka vas umetnica Ivana Kosanović. Ona će vam lično predstaviti svoj likovni opus 13, 20. i 27. avgusta od 10 do 18 časova.

  U Ateljeu br. 11 Duge kasarne možete da pogledate retrospektivu slika, ulja na platnu, Borivoja Popržana. Pod nazivom „Oba tri“ kriju se slike nastale od 2000. godine do danas koje možete videti 9, 10. i 11. avgusta od 16 do 24 časa.

  U Ateljeu br. 12 Duge kasarne stvara umetnik, akademski slikar Bojan Kiridžić. Umetnik će vam 6, 7. i 8. avgusta, od 14 do 22 časa, predstaviti umetničke slike iz ciklusa „Azulejos“.

  U Ateljeu br. 13 Duge kasarne čeka vas umetnik, akademski slikar i grafičar, Duško Stojanović i njegov projekat Venera Panonska“ koji čine 35 slika, ulja na platu, koja su nastajala poslednjih četiri godine.

  U Ateljeu br. 14 Duge kasarne publika može 11. i 12. avgusta, u periodu od 14 do 22 sata, videti novu samostalnu izložbu objekata akademskog slikara-konzervatora Miroslava Nonina. Izložba se zove „PriroDAR“, a može i „PrirodART“. Dan 18. avgust, biće Dan sećanja – omaž poznatom slikaru, restauratoru i konzervatoru Dušanu Noninu (1924-2001), u okviru izložbe „Krugovi kruga“. Od 18. časova biće prikazan dokumentarni film autora Stanka Popovića o Dušanu Noninu i njegovom projektu – preseljenju živopisa manastira Pive.

  U Ateljeu br. 15 Duge kasarne, stvara akademska vajarka Milena Miškov. Publika će moći da vidi izložbu njenih skulptura i upotrebne keramike „VinЧanologija – Dunavski meandri” na otvorenom, ispred njenog ateljea 12, 13. i 14. avgusta od 14 do 22 časa.

  U Ateljeu br. 16 Duge kasarne je Slobodan Mojak koji će svoju umetničku delatnost predstaviti projekcijom video materijala, kao i kroz radionicu akt fotografije, 11, 12. i 13. avgusta, od 16 do 24 časa.

  U Ateljeu br. 19 Duge kasarne je akademski slikar Dušan Todorović, redovni profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu u penziji. U njegovom atelju će Art grupa „Urban distrikt – 1609“ imati izložbu „Virtualno – realno“ koju publika može da vidi 10, 11. i 12. avgusta od 10 do 18 časova.

  U Ateljeu br. 20 Duge kasarne su akademski vajari Andreja Vasiljević Baćo i Miloš Vasiljević koji će publici predstaviti izložbu „Jedan motiv/tema – različite tehnike“ 13, 14. i 21. avgusta, od 12 do 20 časova.

  U Ateljeu br. 21 Duge kasarne je umetnik Srđan Soldatović koji će sa svojim saradnicima: Sanjom Soldatović-Maletić, dr. um. Senkom Nedeljković, Sinišom i Strahinjom Soldatović, imati bogat program u okviru izložbe „Krugovi kruga“. Atelje Soldatović će biti otvoren 6, 7, 12, 13, 14. i 19. avgusta od 10 do 19 časova, a između ostalog, publika će moći da vidi i, u znak sećanja na poznatog vajara Jovana Soldatovića (1920-2005) izložbu „Hirošime svesti i savesti“ – izbor fotografija njegovih monumentalnih radova, kao i autorske radove Srđana Soldatovića „Mixmediart“ iz nekoliko umetnikovih ciklusa.

  U Ateljeu br. 22 Duge kasarne stvara Ana-Leda Pop koja će 19, 20. i 21. avgusta predstaviti izložbu „Vremeplov predaka“ – kolekciju unikatnih asesoara, inspirisanih nakitom vladara i ornamentima iz različitih manastira srednjovekovne Srbije. U ovom ateljeu biće predstavljena i izložba crteža Pavela Popa „Omaž velikim umetnicima“ u znak sećanja na umetnika. Takođe, u ateljeu će biti i zajednička izložba Ane-Lede Pop i Suzane Sanković – scensko-kostimografska izložba „Imaginarna (ne)stvarnost“. Atelje je otvoren od 10 do 18 časova.

  Kada se popnete na prvi parking Hotela „Leopold“, kod Ateljea 61, možete posetiti dva umetnička ateljea. U Ateljeu br. 9 stvaraju Maja Budžarov i Predrag Šiđanin koji čine umetničku grupu „MP_art“ i koji zajedno stvaraju od 2003. godine. Oni će za publiku biti otvoreni 7, 10. i 26. avgusta od 11 do 19 časova i predstaviće umetničke radove „MP_art“ grupe.

  Pored njih, u Ateljeu 9b, slika akademski slikar Vladislav Šešlija, upravnik novosadske Galerije „Poklon zbirka Rajka Mamuzića“. Umetnik je pripremio za 5, 6. i 7. avgust, za publiku, izložbu slika, kao i performans „Čistoća je pola zdravlja“ u kojem će sa saradnicima skupljati đubre ispred ateljea. Sve to će reditelj i ekolog Dušan Varda snimati kamerom. Atelje će biti otvoren od 10 do 18 časova.

  Svoju šetnju Petrovaradinskom tvrđavom publika može da počne i od Hornverka u kom su, takođe, umetnički ateljei. Hornverk se nalazi na putu do Akademije umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

  U Ateljeu br. 3 u Horverku će autorsko predstavljanje imati grafička dizajnerka, Simonida Todorović, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i grafički dizajner, Branislav Dobanovački, redovan profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u penziji. Atelje će biti otvoren za publiku 25. i 27. avgusta, od 11 do 19 časova. Umetnici su pripremili projekciju „Kaligrafske forme i ispisi“ – digitalni zapis i „Kaligrafika“ – predstavljanje radova. U Ateljeu br. 4 u Hornverku radi mlada vajarka Natalija Ranković koja je trenutno na master studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Javnosti će predstaviti zajedničku izložbu svojih skulptura i grafika Lidije Krnjajić, koleginice sa master studija. Atelje će biti otvoren za publiku 22, 23. i 26. avgusta, od 10 do 18 časova.