Skip to content

Jastra Jelačić – “Mandarinski put”

  U ponedeljak, 18. marta, u 19 časova, u Galeriji SULUV biće otvorena samostalna izložba Jastre Jelačić pod nazivom MANDARINSKI PUTIzložba će trajati do 5. aprila 2024 godine.

  Jastra Jelačić (1985, Novi Sad), diplomirala je grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2008. Master studije grafike, završila je na istoj Akademiji 2011. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Do sada je priredila 8 samostalnih izložbi.

  Inspiraciju pronalazim u kori od mandarine, prateći kako vreme i prirodni procesi oblikuju njenu prvobitno meku i baršunastu površinu do osušene i tvrde forme koja se odbacuje i završava u zemlji. Slično je i sa sudbinom ljudskog tela, koje se s vremenom sasuši i vraća u zemlju. Kora mandarine postaje simbol prolaznosti i cikličnosti života. U njenom putovanju otkrivam paralelu sa večnim krugom rođenja, života i smrti. Fotografijom beležim koru mandarine u svom osušenom stanju i ona tako postaje portret, zamrznut trenutak u vremenu. Postaje svedočanstvo o lepoti koja proizilazi iz prirodnog procesa, istovremeno naglašavajući krhkost i snagu života. Posebna draž radova jeste njihova asocijativnost. U apstraktnim oblicima mogu da se vide ptice, ljudski likovi ili leptiri – simboli promene, slobode i duhovnog razvoja. Kroz ovu transformaciju se daje novi život i smisao nevidljivim i nevažnim stvarima, podstičući nas da preispitamo naš odnos prema svetu oko sebe. Radovi pozivaju posmatrača da razmišlja o životnom ciklusu, o značenju smrti i obnavljanja. Kroz jednostavnu formu kore mandarine, otvaram vrata za šire razumevanje univerzalnih tema koje povezuju sve nas.

  Autorka

  Linkovi / najave:

  https://suluv.org/jastra-jelacic-mandarinski-put/
  https://www.rts.rs/magazin/kultura/preporuka/5387437/jastra-jelacic-izlozba-mandarinski-put.html