Skip to content

Večiti trag – Аndreja Baćo Vasiljević

  U Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirci Rajka Mamuzića, od juna do kraja septembra 2023. godine otvorena je retrospektivna izložba skulptura akademskog vajara Andreje Baća Vasiljevića koja beleži njegov višedecenijski stvaralački opus začet 1976. godine.

  Izloženo je oko 70 radova iz značajnih ciklusa u oblasti figurativne plastike i skulpture slobodne forme, uz fotografije spomenka u javnom prostoru.

  Autori izložbe su Irma Mikeš, kustos i Jovanka Stolić, muzejski savetnik.

  Andreja Baćo Vasiljević živi i radi u Novom Sadu.

  Rođen je u Beranama, 25. jula 1945. godine.

  Srednju umetničku školu završio je u Herceg Novom 1965. godine, Višu pedagošku školu, likovni smer – u Novom Sadu 1968., a Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1972., u klasi profesora Miodraga Popovića. Postdiplomske studije kod istog profesora završio je 1975. godine.

  Član je ULUS-a i ULUV-a od 1974. godine. Član je i jedan od osnivača Udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug” (sada – Udruženje umetnika LIKOVNI KRUG Novi Sad).

  Pored vajarstva, bavio se i pedagoškim radom (kao docent na Pedagoškoj akademiji u Novom Sadu od 1989. do 2011.).

  Učestvovao je u radu brojnih međunarodnih vajarskih simpozijuma i likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu, a studijski boravio u Italiji, Grčkoj, Ukrajini, Jermeniji i Francuskoj.

  Autor je više javnih spomenika – u Novom Sadu, Bečeju, Gajdobri, Kraljevcima kod Rume, Jerevanu (Jermenija), Odesi (Ukrajina), Vranju, Mataruškoj banji i Rastinu kod Sombora.

  Autor: Sloboban Mojak, reditelj