Skip to content

Istorijat

Ko teče uzvodno, ušće mu je u izvoru.
/Miroslav Antić/

PEDESETE, DVADESETI VEK… …ZAČECI, godina 1952.
Zarušene i devastirane, od vojske napuštene prostore na Petrovaradinskoj tvrđavi, zaposeda grupa likovnih umetnika prve posleratne generacije, nakon završenih studija u Beogradu.

Uz dozvolu tadašnjih vlasti, ateljejske prostore adaptiraju i uređuju sami,
stvarajući zametak budućih značenja i sadržaja ovog zdanja nadnesenog nad Dunav i tokove vremena.

Boško Petrović, Stevan Maksimović, Dušan Milovanović, Aleksandar Lakić, Rada i Nikola Graovac, Jovan Soldatović – već sledeće godine osnivaju i Likovni odsek Više pedagoške škole, preteču sadašnjeg Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu.

SEDAMDESETE… …OD BASTIONA RATOVANJA DO STECIŠTA KULTURE

Pristižu, delaju i pridružuju se nove generacije stvaralaca. Uvećava se broj ateljea u prostorima Duge kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Razumevanjem i podrškom tadašnjeg gradonačelnika Dušana Ilijevića,
Grad Novi Sad likovnim stvaraocima prepušta ateljee u zgradi Hornverk
podno Akademije umetnosti i dodatne prostorne mogućnosti.

I tako – Petrovaradinska tvrđava, tokom vremena, u jedinstvenu umetničku koloniju sažima više od osamdeset umetničkih ateljea i radionica u kojima će do današnjih dana, iz generacije u generaciju, stvarati i sarađivati
više od 460 stvaralaca različitih umetničkih profila.

Misiju i značenje ove kolonije jasno oslikava prisustvo bar 18.000 umetničkih radova u brojnim muzejima i privatnim kolekcijama u nas i u svetu, ali i oko 12.000 doniranih likovnih radova – zvanično lociranih u fondovima, galerijama, gradskim, pokrajinskim i državnim institucijama.

DEVEDESETE… …PRVI OBRISI LIKOVNOG KRUGA

Trusna vremena krize i ratnih zbivanja – značajno i dosledno remete egzistencijalne i društvene vrednosti, formalizujući odnose prema obrazovanju, vaspitanju, kulturi, stvaralaštvu, i potiskujući ih na
periferije društvene stvarnosti.

Acin Ivanka (vajar), Mihajlović Milorad (slikar), Miškov Živojin (slikar), Mojak Petar (slikar), Nedeljković Miodrag (slikar-grafičar), Nonin Dušan (slikar-konzervator), Petković Rajko (slikar), Popržan Borivoj (slikar-grafičar), Soldatović Jovan (vajar) i Vasiljević Andreja (vajar) – začetnici su i osnivači LIKOVNOG KRUGA koji je zasnovan 1993. godine kao nepolitično, stručno udruženje dobrovoljno i slobodno združenih umetnika svih grana koji rade u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Postavljeni ciljevi podrazumevali su “razvijanje i unapređenje svih oblika umetničkog rada i stvaralačkih aktivnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi i podsticanje saradnje Udruženja sa drugim subjektima
kulture i društvene zajednice”.

U NOVI MILENIJUM… …STVARALAŠTVO NAD RAZRUŠENIM MOSTOVIMA

Deleći sudbinu sugrađana i sunarodnika, stvaraoci Likovnog kruga premošćavaju Dunav, neimarski obnavljajući mostove kulture nad srušenim mostovima Novog Sada.

Galerija Likovnog kruga u Dugoj kasarni Petrovaradinske tvrđave sažima njihove umetničke radove i stvaralačke domete,
živa i otvorena uvidu javnosti.

PRVA DEKADA… …ARIVIZAM: LAVIRINTI I PUTANJE DEVASTACIJE KULTURE

Umetničko stvaralaštvo, prepušteno vremenu i slučajnostima, deli socio-ekonomske teskobe i apatiju poratnih društvenih promena.

Etika, kultura, umetnost, obrazovanje zadugo će opstajati kao mislene imenice u senci trusnih socijalnih zbivanja, ekonomskih iznudica, egzistencijalnih borbi za opstanak jednih, i bezobzirnih borbi drugih u podelama moći i prevlasti moćnika.

Godine 2007., odlukom moćnika, Galerija Likovnog kruga zatvorena je za umetnike Petrovaradinske tvrđave i kulturu Novog Sada.

DRUGA DEKADA… …SASTAVLJANJE RASTAVLJENOG

Kao gosti u sopstvenom domu i kraj sopstvenog ognjišta, stvaraoci Likovnog kruga beleže svoje prisustvo u kulturnom zaleđu Grada.

Svoje projekte i izlaganja realizuju dobrotom i kolegijalnošću svojih ispisnika, pregalaca u institucionalnim galerijskim prostorima Novog Sada Integritet Likovnog kruga, udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave održava se u osutoj i svedenoj grupi još združenih članova, uz multimedijalna prožimanja. I uz svest o značenjima i potencijalu jedinstvene i najveće umetničke kolonije ovakve vrste u Evropi, čiji su reprezenti zametnuli i ostavili tragove i putokaze umetničkog stvaralaštva naših prostora, a svoja dela i imena uneli u svetske umetničke tokove.

Otvoreni ateljei ostaju galerije žive umetnosti stvaralaca Likovnog kruga. Izlaganja i dešavanja na otvorenim prostorima poštovaoce umetnosti navode da načine desetak koraka više u šetnjama
Petrovaradinskom tvrđavom.

TREĆA DEKADA… …NOVI VIDICI: SAZREVANJA I PROŽIMANJA

Ohrabrujuće godine, beležene ponovnim okupljanjem, umnožavanjem i aktivacijom članstva…

Razumevanje i reprogramiranje prioritetnih pitanja i programskih aktivnosti Udruženja u cilju repozicije značaja umetničkog stvaralaštva u društvenoj zajednici i značenja umetničke zajednice na Petrovaradinskoj tvrđavi. Uspešni kontakti i usklađivanje interesa umetnosti i umetničkih stvaralaca sa potrebama društvenog okruženja, kulturne javnosti i društvene zajednice…

Koraci ka dugoročnoj i doslednoj sistemskoj podršci stvaralačkom delovanju i uslovima rada umetničkih stvaralaca…

Koraci ka pozicioniranju UDRUŽENJA UMETNIKA LIKOVNI KRUG NOVI SAD kao reprezentativne asocijacije angažovanih umetničkih stvaralaca Novog Sada u kulturne mape grada i šire društvene zajednice.

/Srđan Soldatović/